[文化艺术讲堂]章紅艷:琵琶与琵琶音乐

章紅艷(琵琶)

身兼中國當代傑出琵琶演奏家、教育家、中央音樂學院教授、碩士生導師等多個身份,亦曾任美國哥倫比亞大學訪問學者。

章紅艷畢業於中央音樂學院,獲碩士學位,先後師從章時鈞、孫維熙、林石城教授。是中國及世界樂壇最活躍和重要的演奏家與教育家之一。她首演了多部作曲家的作品,並多次出演於紐約卡內基音樂廳、紐約林肯中心、柏林愛樂大廳、維也納金色大廳、華盛頓甘迺迪藝術中心等世界頂級音樂廳。先後應邀於國內、外著名大學講演。主要著作及出版物包括論文、散文、教材、專輯等。鑒於她為中國傳統音樂所做出的傑出貢獻,美國國會圖書館和美國國家民俗中心永久收藏她的唱片專輯《十面埋伏》,讓全世界共同分享。

章紅艷的成功不僅表現於所教授的學生人數多寡,還體現在多次獲得國內外重大音樂比賽獎項,還表現於對社會音樂教育的關注。2003年,章紅艷發起創立中央音樂學院彈撥樂團,任音樂總監,主力強化學生的演出實踐和樂隊意識,開拓彈撥音樂的作品樣式及積累彈撥音樂的曲庫,探索中國彈撥樂器的組合與表現可能,以及在普及、傳播彈撥音樂諸方面均做出具有開創性的貢獻。章紅艷秉承藝術至上的理念,推行音樂廳文化為目的。尤以“且彈且談”的方式,在國家大劇院及全國多個城市舉行講座式音樂會,獲得音樂界和社會公眾的崇高評價。是當代國內外樂壇備受讚譽的演奏家和享有盛名的國際音樂使者。

Zhang Hongyan, Pipa

The eminent pipa performer of her era, Zhang Hongyan is also a reputed educator. She is a professor at the Central Conservatory of Music, a supervisor of master students and was a visiting scholar atColumbiaUniversityinNew York City.

Zhang graduated from the Central Conservatory of Music having studied with Professors Zhang Shijun, Sun Weixi and Lin Shicheng. She is one of the most active and significant exponents and educators of pipa music, both at home and abroad. She has premiered various new works and has given performances in world-class venues such as Carnegie Hall andLincolnCenterinNew York, the Berliner Philharmonie, the Wiener Musikverein and theKennedyCenter(Washington,DC).

Zhang has been a guest speaker at well-known universities, and her publications include academic papers, prose and CD and DVD recordings. Her album Ambush from Ten Sides was made part of the permanent collection of the US Library of Congress’AmericanFolklifeCenter.

Zhang’s success is not only apparent in the great number of students seeking her tutelage but also in the prizes she has won from a number of distinguished contests in her field. In 2003, Zhang founded a plucked strings orchestra at the Central Conservatory of Music, becoming its music director. She aims to strengthen the students’ performance, as well as their attitude of team spirit. Moreover, she is expanding the musical forms suited to plucked strings, amassing a database of compositions and explore new combinations of stringed instruments.

嘉宾:章紅艷

主题:琵琶与琵琶音乐